Bi želeli dobiti letno vinjeto za 2018 popolnoma brezplačno?

 

Nagradna igra je zaključena!

Srečni nagrajenec, ki prejme vinjeto za leto 2018 je

Kuhta Ljubo

Iskrene čestitke!

Vinjeta 2018 v modri barvi

Izteka se leto 2017 s tem pa prav tako oranžne vinjete na vaših vetrobranskih steklih. Novo leto prinaša tudi spremembe, zato je barva vinjet za prihajajoče leto drugačna. Barve se menjavajo vsako leto, v prihodnjem letu je na vrsti modra. Kaj kmalu se bo zamenjal celoten spekter barv in začeli bodo od začetka, vendar na Darsu obljubljajo, da se ponavljajoče se barve razlikujejo v kovinskem lesku. Na ta način lahko enostavno vidimo razliko med vinjetami.

Vinjeta 2018

Veljavnost letne, mesečne in tedenske vinjete

Vinjeta 2018 začne s svojo veljavnostjo že 1. decembra letos, medtem ko se letna vinjeta za leto 2017 izteče 31. januarja prihodnje leto. Letne vinjete lahko torej uporabljamo kar 14 mesecev. V primeru, da se redno vozite po avtocestah, se vam nakup letne vinjete izredno izplača, saj si na ta način olajšate življenje in skrajšate potovalni čas. Ker so vinjete obvezne za vožnjo po avtocesti in hitri cesti, zato lahko kupite letne, tedenske in mesečne. Letna vinjeta 2018 torej traja celo leto, mesečna od dneva nakupa, tedenska pa sedem koledarskih dni zaporedoma od dneva nakupa. Vinjete so na slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezne od 1. julija 2008, takrat so veljale zgolj pol leta in so bile zelene barve.

Vrste vinjet

Skupaj poznamo, kar devet različnih vrst vinjet. Imamo letne, mesečne in tedenske vinjete za osebna (oznaka 2A) in kombinirana vozila (oznaka 2B). Prav tako poznamo letne, polletne in tedenske vinjete, ki veljajo za motorna kolesa (oznaka razred 1).

Vinjeta 2018 in cena

V prihajajočem letu bo cena vinjete ostajala enaka, zato zanjo ne boste odšteli več denarja. Torej za letno vinjeto osebnih vozil bo potrebno odšteti 110 evrov, mesečno 30 evrov in za tedensko 15 evrov. Kombinirana vozila bodo za letno vinjeto plačala 220 evrov, za mesečno vinjeto 60 evrov in za tedensko kar 30 evrov. Cena letne vinjete za motorna kolesa bo znašala 55 evrov, cena mesečne 30 evrov, medtem ko bo za tedensko potrebno odšteti 7.50 evra. Vinjeta 2018 in njena cena bo tako ostala nespremenjena.

Globe in kazni

Pravočasen nakup vinjete vas bo rešil pred visokimi kaznimi, saj je obvezna na slovenskih avtocestah. V prihajajočem letu je vinjeta 2018 prav tako nujna oprema za obiskovalce avtocest, zato si jo zagotovite že letos decembra . V primeru, da je nimate, vas čaka globa v višini od 300 do 800 evrov, saj na ta način ne plačate cestnine za uporabo avtoceste. Vsekakor bodite previdni, saj morate imeti veljavno vinjeto za vaš cestninski razred. V nasprotnem primeru vas prav tako čaka kazen, vinjeto pa boste morali na licu mesta tudi kupiti. V letošnjem letu je namreč eno petino več glob, kot v preteklih letih, zato ker so bile vinjete napačno uporabljene ali neuporabljene. Cestninski nadzorniki z Darsa so do konca letošnjega julija izdali kar 31.600 plačilnih nalogov, kar povprečno znaša 1000 nalogov na teden.

Namestitev vinjete

Vinjeta 2018 je v prihodnjem letu resnično obvezna, če si ne želimo dodatnih stroškov. Da to preprečite, jo morate pravilno nalepiti. Pri tem jo namestite na notranjo stran vetrobranskega stekla, tako, da bo jasno vidna. V primeru, da je vinjeta 2018 nalepljena na zatemnjeni del vetrobranskega stekla, je zato neveljavna, prav tako pa vam lahko napišejo kazen. Ne sme biti nameščena na stranskih oknih vozila, ker za tako početje ravno tako prejmete globo. Preden se lotite lepljenja vinjete zato najprej natančno preberite navodila na hrbtni strani, ker se boste s tem izognili neprijetnim situacijam. Nalepko zatem namestite na podano mesto, vendar se prej prepričajte, da je preluknjana na ustrezen datum. Če ni pravilno preluknjana, jo lahko reklamirate pri prodajalcu.

EmailFacebookTwitter